Att ta över och äga ett sommarställe genom arv
I samarbete med Familjens jurist ger vi dig tips på vad du skall tänka på så att de juridiska effekterna av att du köper och äger en bostad blir som tänkt. Den här artikeln handlar om att ärva ett sommarställe, landställe, fritidshus, eller vad man väljer att kalla det eftersom kärt barn har många namn.
Ett generationsskifte av ett fritidshus kan ske på olika sätt. Den vanligaste situationen är kanske att det är först efter att föräldrarna, eller någon av dem, har avlidit, som frågan om något eller några av barnen kan tänka sig att ta över landstället blir aktuell.
Olika arvsregler beroende på föräldrarnas relationsstatus
Arvsreglerna är olika beroende på om föräldrarna är gifta med varandra eller sambor, och om barnen är gemensamma barn eller särkullbarn. Om föräldrarna är gifta har gemensamma barn ingen rätt att ärva förrän båda föräldrarna har avlidit. Särkullbarn och barn i samboförhållanden ärver direkt när en förälder avlider. Men oavsett hur dessa regler fungerar så ställs ofta frågan vad som ska hända med fritidshuset på sin spets efter ett dödsfall. Även om den efterlevande maken är ensam arvinge, kanske den personen inte har kraft och lust att äga och ta hand om fritidshuset. Om det är barnen som ärver den avlidne, har kanske den efterlevande inte ekonomiska möjligheter att behålla landstället.
Upprättande av bouppteckning
Efter att en person har avlidit upprättas en bouppteckning. Om det finns flera arvingar efter den avlidne ska de därefter komma överens om hur den avlidnes tillgångar ska fördelas genom ett arvskifte. Vilken andel av kvarlåtenskapen som var och en har rätt till, bestäms av lag eller av den avlidnes testamente, men oavsett vad ett testamente säger, kan den avlidnes barn ha rätt att få sin laglott. Vilken typ av tillgångar som var och ens andel ska bestå av, bestäms genom arvskiftet. Ibland är alla överens om att sälja fritidshuset och fördela försäljningslikviden, men om det inte är aktuellt med en försäljning, så är det alltså i arvskiftet som arvingarna bestämmer vem eller vilka som ska ta över stugan.
Ägarbyte inom familjen medan föräldrarna lever
Det kan också vara aktuellt med ett ägarbyte inom familjen medan föräldrarna är i livet. Det kan finnas skilda orsaker till detta. Många gånger handlar det om att föräldrarna så långt det är möjligt vill försäkra sig om att deras kära sommarställe kommer att stanna i familjens ägo. Genom olika villkor i gåvobrev, som till exempel enskild egendom och hembudsklausuler, är det möjligt att förhindra att ägandet sprids utanför kretsen av barn och barnbarn.
Juridisk rådgivning med Familjens Jurist
Vi på Erik Olsson tycker att det är viktigt att våra kunder gör trygga bostadsaffärer som får den effekt de har tänkt sig. Du som vill säkerställa att dom juridiska effekterna av olika händelser blir som du vill kan ha glädje av ett samarbete vi har med Familjens Jurist som ger dig rabatt på olika typer av avtal och en helt kostnadsfri behovsanalys där du får reda på din juridiska situation med fokus på bostads- och familjejuridik.
Fler artiklar kring juridik
Upptäck fler artiklar om juridik och bostadsaffärer nedan för att få värdefulla insikter och råd som hjälper dig att göra trygga och välgrundade beslut.
- Fördelar och nackdelar med att samäga ett landställe
- Juridisk ordlista med viktiga juridiska ord och begrepp