Checklista med tips inför sommarens gårdsauktioner och loppisar

I samarbete med Auctionet, som är Europas ledande marknadsplats för auktioner, berättar deras intendent Andreas Siesing om saker du skall tänka på för att fynda när du besöker auktioner och loppisar i sommar.

Har du suttit bakom ratten en varm sommardag på de svenska vägarna så har du sett dem. De handtextade skyltarna med lockande budskap om LOPPIS eller AUKTION. Du kommer se dem i år igen längs vägkanterna. Innan du svänger in på dammande grusvägar mot den där proppfulla ladugårdsbyggnaden kan det vara bra med några enkla förberedelser. Andreas Siesing på Auctionet har gjort checklistan nedan som du kan ha med dig till sommarens gårdsauktioner och loppisar.

Förbered dig

Är du på jakt efter till exempel ett vitrinskåp till köket så skriv upp takhöjden du har hemma så att du inte baxar hem en drömmöbel som inte får plats. Den typen av misstag kan snabbt förvandla en bra semester till en dålig. 

Kom inte tomhänt

En rutinerad auktions- och loppisbesökare har alltid med sig måttband och kanske också en lupp eller förstoringsglas för att tyda stämplar och märkningar.

Se till att kunna betala för dig

Somliga loppisar tar bara swish, vissa auktioner accepterar inte kort. Eller vice versa. Med några mil till närmaste bankomat gäller det att kunna vara flexibel så du inte missar ett fynd för att du inte kan betala på plats.

Ta reda på villkoren

Tillkommer det några avgifter på det klubbade beloppet? Måste du hämta det gamla golvuret du just ropat in samma dag eller kan det stå kvar till dess att du ordnat med ett släp?

Ta med något att dricka och äta

En klassisk gårdsauktion kan ta timmar att klubba igenom. Det finns ingen garanti för att arrangörens fikabord räcker så länge. En banan, lite vatten, en termos med kaffe och en tub med solskyddsfaktor kan bli en livräddare när solens strålar bränner ner från en ljusblå himmel.

Syna skicket

Allt säljs i befintligt skick och det går inte att återvända två veckor senare för att reklamera en spricka man inte upptäckt tidigare. Riktigt gamla grejer som har tillverkats långt för slit-och-släng-mentaliteten kan ha överlevt under flera generationer genom att de har reparerats och lagats. Kontrollera gärna en extra gång så att du inte blir besviken.

Använd händerna

I denna värld, med äldre föremål, sitter kunskapen och känslan till stor del i händerna. Att vända och vrida på föremålen ger en osviklig känsla för material och kvalitet.

När auktionen börjat – ta det lugnt med just händerna

Till sist, och kanske viktigast av allt, klia er inte i håret när ni står i publiken. En oförsiktig handrörelse kan tolkas som ett bud och vips står ni där med en oönskad kökssoffa eller köpmansdisk. Och kommer ni som ett par, kommunicera med varandra så att ni inte råkar bjuda mot varandra av misstag så ni trissar upp priset på lådan med porslin till sommarstugan. 

stereo med kassettdäck och klubbades nyligen hos Höörs Auktionshall Stereo med kassettdäck och klubbades med Coca-Cola

Ta alltid med något att dricka på sommarauktionerna. Det kan bli både varmt och långdraget. Det finns så klart många sorters läsk men den här burken från en renommerad tillverkare innehöll stereo med kassettdäck och klubbades nyligen hos Höörs Auktionshall för 1 800 kr.

Syna föremålen noga

Syna föremålen noga. Den här typen av äldre klammerlagningar brukar emellanåt beskrivas som ”charmiga” men är sällan eller aldrig bra för föremålets ekonomiska värde.

 Detta majestätiska bokskåp klubbades hos Gomér & Andersson i Linköping för ca 20 000 kr inklusive avgifter.

Ta med måttband och kontrollera innan ni ropar in föremålen. Detta majestätiska bokskåp klubbades hos Gomér & Andersson i Linköping för ca 20 000 kr inklusive avgifter. Det var 248 cm brett och 263 cm högt. Sådana siffror är bra att hålla koll på innan man står där med för litet släp eller värre: för låg takhöjd hemma.

Se upp så att ni inte vinkar till någon bekant eller viftar bort en geting och på samma gång ropar hem något ni inte vill ha.

När auktionen väl har börjat. Se upp så att ni inte vinkar till någon bekant eller viftar bort en geting och på samma gång ropar hem något ni inte vill ha.

Andreas Siesing på Auctionet

Andreas Siesing, Intendend Auctionet

 

Vi har fler artiklar om fördelar med att köpa begagnade saker som redan är producerade på auktion eller i olika typer av butiker tips om vad du skall tänka på då.

 > Att köpa begagnat är en miljövänlig skattjakt 
 > Det stavas proveniens och handlar om föremålens historia
 > Att ropa in ett personligt hem på auktion

 

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen