Kode / Kode

Vitsten 220

Slutpris: 5 300 000 kr
TIPSA
Arkitektritad villa i havsnära lantidyll.

  • Arkitektritad enplansvilla
  • Två uteplatser
  • Generös altan
  • Exklusiva materialval
  • Energiklass B
  • Stora skjutbara fönsterpartier
  • Täljstenskamin med matlagningsmöjlighet
  • Engelsk inspirerad trädgård
  • Gästhus på tomten
  • Flertalet uteplatser
  • Nära till havet

Välkommen till detta unika arkitektritade enplanshus, där varje detalj är noggrant genomtänkt för att erbjuda en boendemiljö utöver det vanliga. Här möts modern design och exklusiva materialval i en harmonisk symbios, inbäddat i ett naturskönt och havsnära landskap. Entrén är i anslutning till terassen på framsidan av huset. I hallen har du inbyggda garderober med skjutdörrar till förvaring. Huset erbjuder tre sovrum, varav ett med badrum en suite. Husets hjärta utgörs av köket och vardagsrummet som flätas samman fint med de stora skjutbara fönsterpartierna på båda sidorna. Här kan du öppna upp och sudda ut gränserna mellan inne och ute, bjuda in naturen och låta de generösa uteplatserna och den smakfullt designade altanen bli en förlängning av vardagsrummet. Njut av de långa sommarkvällarna i fulländad symbios med omgivningen.

Den separata gäststugan erbjuder en perfekt möjlighet för besökare att njuta av samma kvalitet och estetik som huvudbyggnaden, samtidigt som den skapar en privat oas för familj eller vänner. Här finns också en rymlig förrådsbyggnad, som med sina genomtänkta lösningar erbjuder gott om förvaring för allt från trädgårdsredskap till fritidsutrustning.

Trots det lantliga läget är ni bara en kort promenad från havet, där ni kan känna doften av saltstänkta vågor och njuta av fridfulla omgivningar. Detta är en plats där modern arkitektur möter tidlös natur, och där ni kan skapa ert eget paradis i en miljö som erbjuder både rogivande lugn och närhet till kustens alla skatter. Välkomna till ett hem som verkligen är något utöver det vanliga.

Kontakta ansvarig mäklare för mer information.

______________________________________________________

Villa Tetris - text skriven av säljaren.

”Du måste uppleva berget var du än är i huset”, sa Josef Wideström och Björn Gross, arkitekterna som jag bett rita ett hus åt mig. Josef hade gått i samma klass som min yngste son, vi bodde grannar en tid ute i Askim, och nu var han färdig arkitekt och hade bildat firma med kollegan Björn. Vi var ute i Vitsten för att de skulle kunna bilda sig en uppfattning om min nyköpta tomts förutsättningar, och berget som reste sig bakom tomten var det första de tog fasta på. Det visade sig vara en bra idé, för det skrovliga berget, där vildvin och vildkaprifol klänger mellan enbuskar och ljung, drar alltid till sig blickarna.

Vi enades om ungefärlig storlek på huset och jag fick frågan om det skulle byggas i gammal stil eller vara modernt? Modernt, sa jag. Och vilken färg? Jag vill att det ska se ut som en vindpinad fiskarstuga från 1700-talet, sa jag. Aha, sa killarna, då blir det sibirisk lärk, som grånar vackert, är underhållsfritt men, påpekade de, dyrt i inköp. Jag vill ha en arbetshörna, sa jag, och jag vill kunna ta emot barn och barnbarn som förhoppningsvis kommer på besök. Och jag vill ha en täljstenskamin och en köksö.

Arkitekterna berättade att när de bollade hit och dit med rummens storlek och placering var det som att spela Tetris! Vad är det, frågade jag och fick veta att det är ett dataspel som varit omtyckt länge. Kan vi döpa huset till Villa Tetris? frågade de. Självklart.

Två skickliga snickare, Anders Degerman och Ante Dennerholm, åtog sig jobbet att bygga huset, bjälke för bjälke, och medan arkitekterna ritade satte jag igång med att ordna med brunnsborrning och husets uppvärmning. Brunnsborrarna var nere på 90 meters djup innan de fick upp vatten som då visade sig vara salt! Förfärad låg jag sömnlös hemma och grubblade på om jag gjort mitt livs misstag när jag köpte tomten. Men jag kom på att borrhålet skulle kunna bli början till bergvärme i huset, vilket innebar att brunnsborrarna fick börja om med ett annat hål, i hopp om att träffa på dricksvatten. Några nervösa dagar väntade mig, men allt gick bra. Och beslutet att satsa på bergvärme har jag aldrig ångrat, den ger låga uppvärmningskostnader.

Jag ville att huset skulle vara lågt och liksom krypa intill berget, smälta ihop med tomtens naturliga förutsättningar. Därför valde vi vanlig svart papp som takbeläggning även om det kanske hade varit mera passande med sedumväxter som naturligt hade bildat en övergång mellan berg och hus. Växter på taket kändes alltför oprövat för mig då 2006.

Akta eken, var min ständiga uppmaning till markplanerarna som skulle gräva ut grunden till huset. Och det gjorde de, eken står kvar och bildar som en kupol över husets östra sida. Att försöka bevara den växtlighet som redan fanns på tomten och att utgå från den, och tomtens topografi och möjligheter, var min vaga riktlinje när huset stod klart och trädgården skulle planeras. Den jättelika rhododendronbusken på husets baksida var en sådan fast punkt, och den har vuxit sig ännu större nu. Otrolig när den blommar, ungefär månadsskiftet maj/juni. Och när en rhododendron trivs gör förmodligen azaleor också det, de är släkt och gillar samma slags jord. Så jag har gjort min egen lilla azaleabacke intill den uteplats som uppenbarade sig när den stora granen fick fällas eftersom den trasslade in sig i elledningarna. Där, i lövskugga från stora eken och lilla eken samt den ljuvliga häggen, kan man nu sola sig på förmiddagen och finna behaglig svalka när altanen på framsidan blir alltför stekhet framåt eftermiddagen.

Bohusläns klippor går i dagen här och där på tomten och jag har försökt att ta vara på skrevor och sprickor för att det ska blomma även där. En stor fördjupning fyllde jag med jord och planterade liljor, på ett annat ställe fick en mindre, och mindre invasiv, släkting till Rosa Rugosa breda ut sig tills berget sa stopp. Bergenior hittar obegripligt nog jordmån i till synes karga sprickor och blommar tidigt på våren. En magnolia har funnit lä invid berget och blommar på kal kvist i slutet av april, om inte nattfrosten hinner före. Ginsten blommar knallgul i början av maj. Vid carporten står en kolossal honungsros som breder ut sig över taket som en jättelik kudde vid midsommartid. Ljuvligare doft får man leta efter!

Andra rosor finns också, till exempel New Dawn som klättrar på gäststugans vägg och samsas med en mörklila klematis. Invid lyser en knallröd Flammentanz. Runt hörnet på gäststugan klättrar en vinranka som åstadkommer en handfull söta mörkröda druvor framåt hösten. Bakom paradisbusken intill brevlådan står den remonterande, aprikosfärgade rosen Ghislaine de Féligonde, enbart namnet ger mig lyckorusningar!

När man som jag vill ha en trädgård som absolut inte får se ut som en millimeterplanerad fransk eller italiensk trädgård, utan snarare drar åt den engelska till synes vilda växtligheten, får man bereda sig på trista misslyckanden och, plötsligt, glada överraskningar. Så till exempel hade jag tänkt mig en altan med ett blommande blåregn till tak, men ack! själva växten tycks trivas utmärkt men blommar gör den inte. Men bakom eken, på en tuvig gräsmatta bland vitsippor, kommer varje år en oemotståndlig blandning av vita och lilarutiga, vildväxande kungsängsliljor. Så söta! Får ej störas av alltför tidig gräsklippning.

Ett äppelträd, Transparant Blanche, blommar vackert på våren, men äpplena hemsöks av någonting svart och tråkigt som kräver tidsödande ansning. Men moset blir gott om man orkat skära bort det svarta. Krusbärsbusken bär rikligt med bär, liksom två svartavinbär, en rödavinbär och två aronior. Rosenflockel växer sig hög och ståtlig med vinröda blomkorgar i manshöjd när sommaren går mot augusti. Nyponbuskar kan ge material till nyponsoppa om man ger sig tid att rensa nyponen från kliande ludd. Marktäckare, mest mossflox och olika sorters nävor, kommer och går, och jag låter naturen göra som den vill, ingen idé att sträva emot.

Färgrik ögonfröjd finns även på hösten. Först och främst tidigare nämnda rosenflockel som blommar under flera veckor i augusti och september. När hösten är ett faktum kan man titta på två katsumabuskar/träd som flammar i höstens gulbruna och röda färger. Liksom de två aroniorna, knallröda när bären mognat. (Vill man göra sylt av bären får man vara på sin vakt och passa på att plocka innan koltrastarna hunnit före.)

Nu har jag kommit till beslut om att lämna över huset till nya ägare. Var sak har sin tid och jag hoppas de uppskattar allt jag gjort och tänkt till med vid byggnationen så som jag gjort under tiden som jag bott här och levt med årstidernas växlingar.

Snabbfakta
Rum:
5
Varav sovrum:
3
Boarea:
122 kvm
Tomtarea:
1565 kvm
Slutpris:
5 300 000 kr
Byggnadsår:
2006
Fastighetsbeteckning:
Vitsten 8:1
Mäklare

Erik

Nygren

ANSVARIG
MÄKLARE

Johan

Svensson

REG. FASTIGHETSMÄKLARE / FRANCHISETAGARE

Arkitektritad villa i havsnära lantidyll.

  • Arkitektritad enplansvilla
  • Två uteplatser
  • Generös altan
  • Exklusiva materialval
  • Energiklass B
  • Stora skjutbara fönsterpartier
  • Täljstenskamin med matlagningsmöjlighet
  • Engelsk inspirerad trädgård
  • Gästhus på tomten
  • Flertalet uteplatser
  • Nära till havet

Välkommen till detta unika arkitektritade enplanshus, där varje detalj är noggrant genomtänkt för att erbjuda en boendemiljö utöver det vanliga. Här möts modern design och exklusiva materialval i en harmonisk symbios, inbäddat i ett naturskönt och havsnära landskap. Entrén är i anslutning till terassen på framsidan av huset. I hallen har du inbyggda garderober med skjutdörrar till förvaring. Huset erbjuder tre sovrum, varav ett med badrum en suite. Husets hjärta utgörs av köket och vardagsrummet som flätas samman fint med de stora skjutbara fönsterpartierna på båda sidorna. Här kan du öppna upp och sudda ut gränserna mellan inne och ute, bjuda in naturen och låta de generösa uteplatserna och den smakfullt designade altanen bli en förlängning av vardagsrummet. Njut av de långa sommarkvällarna i fulländad symbios med omgivningen.

Den separata gäststugan erbjuder en perfekt möjlighet för besökare att njuta av samma kvalitet och estetik som huvudbyggnaden, samtidigt som den skapar en privat oas för familj eller vänner. Här finns också en rymlig förrådsbyggnad, som med sina genomtänkta lösningar erbjuder gott om förvaring för allt från trädgårdsredskap till fritidsutrustning.

Trots det lantliga läget är ni bara en kort promenad från havet, där ni kan känna doften av saltstänkta vågor och njuta av fridfulla omgivningar. Detta är en plats där modern arkitektur möter tidlös natur, och där ni kan skapa ert eget paradis i en miljö som erbjuder både rogivande lugn och närhet till kustens alla skatter. Välkomna till ett hem som verkligen är något utöver det vanliga.

Kontakta ansvarig mäklare för mer information.

______________________________________________________

Villa Tetris - text skriven av säljaren.

”Du måste uppleva berget var du än är i huset”, sa Josef Wideström och Björn Gross, arkitekterna som jag bett rita ett hus åt mig. Josef hade gått i samma klass som min yngste son, vi bodde grannar en tid ute i Askim, och nu var han färdig arkitekt och hade bildat firma med kollegan Björn. Vi var ute i Vitsten för att de skulle kunna bilda sig en uppfattning om min nyköpta tomts förutsättningar, och berget som reste sig bakom tomten var det första de tog fasta på. Det visade sig vara en bra idé, för det skrovliga berget, där vildvin och vildkaprifol klänger mellan enbuskar och ljung, drar alltid till sig blickarna.

Vi enades om ungefärlig storlek på huset och jag fick frågan om det skulle byggas i gammal stil eller vara modernt? Modernt, sa jag. Och vilken färg? Jag vill att det ska se ut som en vindpinad fiskarstuga från 1700-talet, sa jag. Aha, sa killarna, då blir det sibirisk lärk, som grånar vackert, är underhållsfritt men, påpekade de, dyrt i inköp. Jag vill ha en arbetshörna, sa jag, och jag vill kunna ta emot barn och barnbarn som förhoppningsvis kommer på besök. Och jag vill ha en täljstenskamin och en köksö.

Arkitekterna berättade att när de bollade hit och dit med rummens storlek och placering var det som att spela Tetris! Vad är det, frågade jag och fick veta att det är ett dataspel som varit omtyckt länge. Kan vi döpa huset till Villa Tetris? frågade de. Självklart.

Två skickliga snickare, Anders Degerman och Ante Dennerholm, åtog sig jobbet att bygga huset, bjälke för bjälke, och medan arkitekterna ritade satte jag igång med att ordna med brunnsborrning och husets uppvärmning. Brunnsborrarna var nere på 90 meters djup innan de fick upp vatten som då visade sig vara salt! Förfärad låg jag sömnlös hemma och grubblade på om jag gjort mitt livs misstag när jag köpte tomten. Men jag kom på att borrhålet skulle kunna bli början till bergvärme i huset, vilket innebar att brunnsborrarna fick börja om med ett annat hål, i hopp om att träffa på dricksvatten. Några nervösa dagar väntade mig, men allt gick bra. Och beslutet att satsa på bergvärme har jag aldrig ångrat, den ger låga uppvärmningskostnader.

Jag ville att huset skulle vara lågt och liksom krypa intill berget, smälta ihop med tomtens naturliga förutsättningar. Därför valde vi vanlig svart papp som takbeläggning även om det kanske hade varit mera passande med sedumväxter som naturligt hade bildat en övergång mellan berg och hus. Växter på taket kändes alltför oprövat för mig då 2006.

Akta eken, var min ständiga uppmaning till markplanerarna som skulle gräva ut grunden till huset. Och det gjorde de, eken står kvar och bildar som en kupol över husets östra sida. Att försöka bevara den växtlighet som redan fanns på tomten och att utgå från den, och tomtens topografi och möjligheter, var min vaga riktlinje när huset stod klart och trädgården skulle planeras. Den jättelika rhododendronbusken på husets baksida var en sådan fast punkt, och den har vuxit sig ännu större nu. Otrolig när den blommar, ungefär månadsskiftet maj/juni. Och när en rhododendron trivs gör förmodligen azaleor också det, de är släkt och gillar samma slags jord. Så jag har gjort min egen lilla azaleabacke intill den uteplats som uppenbarade sig när den stora granen fick fällas eftersom den trasslade in sig i elledningarna. Där, i lövskugga från stora eken och lilla eken samt den ljuvliga häggen, kan man nu sola sig på förmiddagen och finna behaglig svalka när altanen på framsidan blir alltför stekhet framåt eftermiddagen.

Bohusläns klippor går i dagen här och där på tomten och jag har försökt att ta vara på skrevor och sprickor för att det ska blomma även där. En stor fördjupning fyllde jag med jord och planterade liljor, på ett annat ställe fick en mindre, och mindre invasiv, släkting till Rosa Rugosa breda ut sig tills berget sa stopp. Bergenior hittar obegripligt nog jordmån i till synes karga sprickor och blommar tidigt på våren. En magnolia har funnit lä invid berget och blommar på kal kvist i slutet av april, om inte nattfrosten hinner före. Ginsten blommar knallgul i början av maj. Vid carporten står en kolossal honungsros som breder ut sig över taket som en jättelik kudde vid midsommartid. Ljuvligare doft får man leta efter!

Andra rosor finns också, till exempel New Dawn som klättrar på gäststugans vägg och samsas med en mörklila klematis. Invid lyser en knallröd Flammentanz. Runt hörnet på gäststugan klättrar en vinranka som åstadkommer en handfull söta mörkröda druvor framåt hösten. Bakom paradisbusken intill brevlådan står den remonterande, aprikosfärgade rosen Ghislaine de Féligonde, enbart namnet ger mig lyckorusningar!

När man som jag vill ha en trädgård som absolut inte får se ut som en millimeterplanerad fransk eller italiensk trädgård, utan snarare drar åt den engelska till synes vilda växtligheten, får man bereda sig på trista misslyckanden och, plötsligt, glada överraskningar. Så till exempel hade jag tänkt mig en altan med ett blommande blåregn till tak, men ack! själva växten tycks trivas utmärkt men blommar gör den inte. Men bakom eken, på en tuvig gräsmatta bland vitsippor, kommer varje år en oemotståndlig blandning av vita och lilarutiga, vildväxande kungsängsliljor. Så söta! Får ej störas av alltför tidig gräsklippning.

Ett äppelträd, Transparant Blanche, blommar vackert på våren, men äpplena hemsöks av någonting svart och tråkigt som kräver tidsödande ansning. Men moset blir gott om man orkat skära bort det svarta. Krusbärsbusken bär rikligt med bär, liksom två svartavinbär, en rödavinbär och två aronior. Rosenflockel växer sig hög och ståtlig med vinröda blomkorgar i manshöjd när sommaren går mot augusti. Nyponbuskar kan ge material till nyponsoppa om man ger sig tid att rensa nyponen från kliande ludd. Marktäckare, mest mossflox och olika sorters nävor, kommer och går, och jag låter naturen göra som den vill, ingen idé att sträva emot.

Färgrik ögonfröjd finns även på hösten. Först och främst tidigare nämnda rosenflockel som blommar under flera veckor i augusti och september. När hösten är ett faktum kan man titta på två katsumabuskar/träd som flammar i höstens gulbruna och röda färger. Liksom de två aroniorna, knallröda när bären mognat. (Vill man göra sylt av bären får man vara på sin vakt och passa på att plocka innan koltrastarna hunnit före.)

Nu har jag kommit till beslut om att lämna över huset till nya ägare. Var sak har sin tid och jag hoppas de uppskattar allt jag gjort och tänkt till med vid byggnationen så som jag gjort under tiden som jag bott här och levt med årstidernas växlingar.

TIPSA

Erik

Nygren

ANSVARIG
MÄKLARE

Johan

Svensson

REG. FASTIGHETSMÄKLARE / FRANCHISETAGARE

Tillbaka till toppen