Hur utvecklas bostadsmarknaden 2025, och vad är det som påverkar mest?
I vår expertpanel finns fyra experter med olika infallsvinklar. Här berättar Helena Bornevall, Erik Olsson, Fredrik Wickström och Robert Boije hur de tror att bostadsmarknaden utvecklas under 2025. Läs om vilka faktorer som påverkar marknaden mest, och hur sambanden ser ut, så får du själv lättare att förutse hur bostadsmarknaden påverkas när du tar del av nyhetsflödet.
När man ser på förutsättningarna nu jämfört med samma tid förra året, är det till stor del samma faktorer som Expertpanelen tror kommer att påverka bostadsmarknaden mest. Samtidigt är läget helt omvänt genom att förväntningarna är så mycket mer positiva. Oron för ytterligare räntehöjningar och reallönesänkningar har bytts mot förväntningar på fortsatta räntesänkningar som kryddas med skattesänkningar och annat som förbättrar ekonomin för hushållen. Framtiden ser ljus ut, men mycket positivt är redan diskonterat i dagens bostadsmarknad. Det kan leda till besvikelse, särskilt om inte inflationen och räntorna utvecklas som marknaden räknar med, samtidigt som utrymmet för besvikelser är begränsat.
Vår expertpanel, med fyra experter som har olika infallsvinklar, tipsar politikerna om vilka vallöften som kan ge en bättre bostadsmarknad.
Helena Bornevall, stf chef ekonomisk analys samt bostadsmarknadsexpert i Handelsbanken
Bostadsaktiviteten är redan i gång, priserna har börjat stiga och hushållen är optimistiska om framtiden. När vi blickar in i 2025 får hushållens köpkraft ytterligare stöd av stärkta inkomster, skattesänkningar och lägre boräntor. Mycket talar därmed för en fortsatt återhämtning på bostadsmarknaden.
Fokus under året kommer sannolikt vara på såväl boräntor som regelverk. Vår bedömning är att bostadspriserna komma fortsätta öka i takt med inkomstökningen. Om reglerna för bolånetak och amorteringskrav lättas på, i stil med den statliga utredningens förslag, kommer vi sannolikt att få se en snabbare prisökningstakt än så. När det gäller nyproduktionen ser det mot bakgrund av höga byggkostnader fortsatt svårt ut att få ihop byggkalkylerna.
Erik Olsson, grundare av Erik Olsson Fastighetsförmedling.
Räntan är den överlägset viktigaste faktorn för bostadsmarknaden även under 2024. Erik Olsson Bostadsindex visar att bostadsmarknaden redan har diskonterat att ekonomin mjuklandar med stabil sysselsättning och låg inflation som ger fortsatta räntesänkningar. Det gör att priserna förmodligen inte stiger så mycket även om räntorna sjunker lite till. Tvärtom är nog utrymmet för besvikelser rätt litet. Samtidigt gör positiva förväntningar tillsammans med medial rapportering om reallöneökningar och sänkta skatter under 2025, att vi bör få en stark bostadsmarknad där det säljs många bostäder till något stigande pris tack vare att hushållen vågar agera så att utbudet balanseras av efterfrågan. Den positiva marknadspsykologin är extra viktig nu i början av året och säsongsstarten kan avgöra hur bostadsmarknaden utvecklas fram till sommarsemestrarna.
Vi lär få en stor utbudsökning när marknaden kommer i gång och många bostäder som inte såldes förra året kommer ut till försäljning igen. Dessutom visade Erik Olson Bostadsindex att nästan två av tre som ska byta bostad vill sälja innan de köper nytt. Det gör att en aktivitetsökning inleds med att utbudet ökar ungefär dubbelt så mycket som efterfrågan. Ett stort utbud som biter sig fast kan bli svårt att absorbera utan prisnedgångar, medan en marknad som är tillräckligt stark för att balansera utbudet, blir ännu starkare när säljarna lyckas sälja och bostadsmarknaden går från utbud till efterfrågan på den känsliga balansvågen.
Fredrik Wickström, marknads- och försäljningschef på Bonava.
Efter några utmanande år tror vi att bostadsmarknaden 2025 präglas av återhämtning och stabilitet. Utbudet är på en hög nivå men samtidigt har antalet försäljningar ökat, vilket tyder på att köpare och säljare oftare hittar en nivå som båda kan acceptera. Bostadspriserna kommer att öka under 2025, främst tack vare lägre bolåneräntor, skattesänkningar och positiva reallöneökningar, men också eftersom det finns ett uppdämt behov.
Nyproduktionsmarknaden tar fart med fler säljstartade projekt men de ekonomiska utmaningarna för att bygga nya bostäder är fortsatt utmanande. Positivt är att vi ser tecken på något lägre produktionskostnader, vilket i kombination med lägre räntor kan ge fler byggstarter än vad vi har sett de senaste åren. Det behövs, då utbudet av nyproducerade bostäder är på en låg nivå.
Sammanfattningsvis ser 2025 ut att bli ett år av återhämtning för successionsmarknaden, samtidigt som nyproduktionen åter börjar ta fart och går mot ett mer normalt marknadsläge.
Robert Boije, chefsekonom SBAB
2025 blir troligen ett rätt sansat år på andrahandsmarknaden. Vi räknar med en måttlig prisuppgång på runt 4 procent, drivet av framför allt stigande reala hushållsinkomster. Ett fortsatt mycket stort utbud av bostäder bidrar till att hålla nere den värsta prisrusningen trots att det nog finns ett visst uppdämt behov av att byta bostad efter åren med skenande inflation och räntor.
Bostadspriserna ligger, trots fjolårets uppgång, fortfarande en bit under toppnoteringarna från våren 2022. Köpare och säljare har troligen nu närmat sig varandra mer gällande vad som är ett rimligt pris på bostäderna. Tyvärr ser det ut som att det blir ytterligare ett tufft år för bostadsutvecklare och byggare. En ljusglimt, vid sidan av den lägre räntenivån, är att bygginflationen har varit mycket låg och till och med negativ på senare tid. Sammantaget tror jag dock att 2025 blir ett väsentligt bättre år än 2024 sett till bostadsmarknaden som helhet.
Läs mer
Vill du läsa mer om bostadsmarknaden kan vi rekommendera vår Marknadskommentar.